Vegan Weeks with KochAbo & my Favourite Recipes

As many of you know, my blog is my private and KochAbo my business realm of activity. There, I create 6 new recipes every week and road test them.  Recently, I had the pleasure of cooking lots of vegan dishes with Andrea, the owner of a new vegan hotspot in Vienna called deli bluem. So KochAbo will feature vegan recipes for two whole weeks, all powered by deli bluem. More info and three great vegan recipes are coming up...

Bei deli bluem mit der lieben Andrea Vaz-König

Für die, die das KochAbo-Konzept noch nicht kennen: Bei KochAbo kann man 3 oder 5 Mahlzeiten bestellen, entweder als Single, für 2 oder 4 Personen. Zur Auswahl steht die sogenannte Classic Box, bei der du Fleischgerichte sowie vegetarische Mahlzeiten bekommst. Zudem kann man eine rein vegetarische Box bestellen. Nun gibt es in den Kalenderwochen 22 und 23 Rezepte mit ausschließlich  pflanzlichen Zutaten.

Vegane Küche kennen die Meisten – für alle anderen hier kurz zusammengefasst: Sich vegan zu ernähren bedeutet, auf tierische Lebensmittel zu verzichten und sich rein pflanzlich zu ernähren. Dies bedeutet eine Ernährung mit mehr Gemüse und Obst. (Geschmacks)Einbußen gibt es hier sicherlich nicht – im Gegenteil. Die vegane Ernährung zeigt uns die Vielfalt der Natur – sei es Obst, Gemüse, Kräuter, Hülsenfrüchte oder Getreide. Die Palette an Nahrungsmittel, mit denen wir uns vegan ernähren können, ist riesig. Vegane Ernährung ist bewusst, abwechslungsreich und energiebringend.

Folgende Rezepte finden sich in der KW 22 bei Kochabo.

- Camargue Reis mit Bio-Kräuterseitlingen und getrockneten Tomaten
- Ofengemüse mit Süßkartoffeln, Zucchini und Rosmarin
- Pastasalat mit Karfiol, geschmorten Zwiebeln und Rosinen

Folgende Rezepte finden sich in der KW 23 bei Kochabo:

- Lasagne einmal anders mit Zucchinischeiben und Champignon-Mandelmus
- Quinoa Rotkohl mit Datteln und Minze
- Kichererbsen Pilaw mit Kirschtomaten, Cashewnüssen und Orangen-Dressing

Hier geht es direkt zur Bestellung auf KochAbo. Mit diesem Gutscheincode FOODTASTIC bekommst du einen 10 EURO Rabatt Gutschein.

Hier meine Favoriten unter den vegangen Rezepten, die es in diesen zwei Wochen bei KochAbo zu bestellen gibt, sowie das mega leckere vegane Bananenbrot von Stephan Tabery, der für deli bluem immer wieder tolle Rezepte kreiert.

 

(c) KochABo /Carina Hinterberger

 

(c) KochABo /Carina Hinterberger

(c) Foto / Eva Fischer

 

Das Vegan Blatt hat unsere vegane Box schon vorab getestet. Den Erfahrungsbericht findest du hier.

Hier noch weitere fantastische Rezepte, die es bei deli bluem gibt und die Beschreibung dazu...

melanzani mit safranjoghurt, granatapfel, pinienkernen und basilikum

gegrillter spargel mit chili, knoblauch und geröstetem sesam

fenchel orangen salat mit rucola und gerösteten haselnüssen

rote linsen und hirse mit apfel, spinat & radicchio

(c) Fotos/ Eva Fischer

ofenerdäpfel mit rosmarin und salbei

Hier noch ein paar making-of Fotos:

(c) Fotos / Michael Knoll & Katja Hebenstreit

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Vegan Weeks with KochAbo & my Favourite Recipes

Ingredients:

Camargue rice with organic king oyster mushrooms and dried tomatoes

Ingredients for 2 people:

  • 180g Camargue rice
  • 20g dried tomatoes
  • 250g small organic king oyster mushrooms
  • 1/2 bunch thyme
  • 3 garlic cloves
  • 1/2 bunch parsley
  • 1 tsp Sonnentor's Aladins Kaffeegewürz (coffee spice mix)
  • 1/2 lemon
  • 1 1/2 - 2l water
  • 2 TBSP olive oil (for the marinade)
  • 3 TBSP rapeseed oil (for the mushrooms)
  • salt and pepper

 

Ingredients quinoa and red cabbage with dates and mint

  • 125g quinoa
  • 1 puff pastry
  • ½ head of red cabbage
  • 50g dates
  • 4 TBSP sesame
  • 2 garlic cloves
  • ½ lemon
  • ½ tsp cumin
  • ½ bunch of mint
  • 1 ½ tsp mustard
  • 500ml water (for the quinoa)
  • 1 TBSP melted margarine
  • 1 TBSP olive oil (for the dough)
  • 3 TBSP olive oil (for the salad)
  • 2 TBSP (white wine) vinegar
  • 1 tsp sugar
  • salt and pepper

Ingredients for vegan banana bread

  • 400g ripe bananas
  • 160g cane sugar
  • 1 TBSP vanilla sugar
  • 1 pinch of salt
  • 240g spelt flour
  • 80ml rapeseed oil
  • 2 tsp baking powder

Preparation:

Preparation for Camargue rice with organic king oyster mushrooms and dried tomatoes:

  1. Bring unsalted water to the boil. Peel and finely chop the garlic. Wash, shake dry and pick the thyme. Carefully clean the mushrooms, quarter them and put them in a bowl. Marinate with garlic, olive oil, salt and pepper. Sprinkle with thyme and coffee spice.
  2. Put the dried tomatoes in a bowl, pour over some hot water to soften them a little and let them steep until you're ready to use them.
  3. Put the rice into the boiled water and cook for around 22 minutes. Wash, shake dry, pick and finely chop the parsley. Juice the lemon.
  4. Drain the tomatoes and cut into 0,5cm pieces. Heat the rapeseed oil in a pan. When the oil is very hot (it should be smoking), fry the mushrooms (do not turn them for the first 1-2 minutes). Season with salt and pepper. Deglaze with lemon juice. Fold in the dried tomatoes and parsley. Season again with salt and pepper and arrange the rice on plates to serve.

Cooking time: 30 minutes

gluten-free

Preparation for quinoa and red cabbage with dates and mint:

  1. Preheat the oven to 200°C (upper/lower). Bring lightly salted water to the boil in a pan. Put the quinoa in a sieve and rinse under the tap until the water runs clear, then add the quinoa to the boiling water and let it cook for 20 minutes. Peel and finely mince or press the garlic.
  2. Unwrap the puff pastry from the parchment. Cut the pastry along the wide side into 1cm strips. Combine half the garlic with the olive oil and brush on the dough. Press 3 strips each together at one end and braid them into plaits. Brush with melted margarine, roll in half the sesame seeds and put on a baking sheet lined with parchment. Bake on the middle shelf for 20 minutes.
  3. Remove the outer leaves of the cabbage (be careful, they stain - your best bet is to work with disposable gloves), wash and halve the bulb and cut off the root, then cut into fine slices. If there are thick spines on some of the leaves, cut them out. Put the rest of the cabbage in a big bowl.
  4. Wash, shake dry, pick and finely chop the mint. Juice the lemon and finely chop the dates. Make a marinade from olive oil, vinegar, lemon juice, cumin, sugar, mustard, the rest of the garlic, salt and pepper. Briefly roast the remaining sesame seeds in a dry pan.
  5. Remove the pastry plaits from the oven. When the quinoa is done, rinse with cold water to stop the cooking process and add to the cabbage in the bowl. Add the dressing and mix well. Now stir in the dates, sesame and mint. Season with salt and pepper to taste. Arrange the salad on plates and serve with the pastry plaits.

Cooking time: 30 minutes

Not gluten-free (although without the pastry, it'll be gluten-free)

Preparation for vegan banana bread:

  1. Preheat oven to 160°C (fan). Combine bananas, sugar, vanilla sugar and oil in a mixer.
  2. In the meantime, sift the flour, salt and baking powder into a bowl. Grease an oblong baking form with oil and dust with flour. Add the flour to the banana puree and stir thoroughly (keep pushing the floury bits down from the edges).
  3. Pour the batter into a prepared baking tin and bake for an hour (after 45 minutes, cover with aluminium foil).
  4. Let the finished bread cool down on a rack before removing from the baking form. If you're pre-baking for later: the bread keeps for 2-3 days wrapped in clingfilm.

Not gluten-free